Suomen Yritysportaali Oy

Suomen Yritysportaali Oy -niminen yritys on myynyt noin 180 euron (ALVeineen) hintaisen nettihakemistossa näkymisen 18-vuotiaalle yrittäjäksi aikovalle nuorelle, jonka yritystä ei ollut Suomen Yritysportaalin edustajan soittaessa vielä edes virallisesti rekisteröity. Yritys ei suostu millään ehdoilla purkamaan kauppaa, vaikka kaupan purkaminen aloitettiin 15 minuuttia kaupan teon jälkeen.
Asia on minulle erityisen läheinen, sillä kyseinen nuorimies sattuu olemaan oma poikani. Kolmivuotiaasta asti tietokoneiden ääressä hyvin viihtynyt nuorimies haluaa jatkaa tietokoneita korjaavan yritykseni eli Bittitohtorin toimintaa, kun itse nyt joudun terveyssyistä siitä luopumaan.

Kyseinen nuorimies oli tuolla hetkellä vasta jättänyt uuden toiminimen perustamishakemuksen, eikä hakemuksen käsittely ei ollut vielä edes alkanut kaupparekisterissä, kun Suomen Yritysportaalin edustaja höynäytti hänet puhelimessa ostamaan kalliin ja täysin turhan palvelunsa.
Kukaanhan ei voi vielä edes tietää hyväksyykö Kaupparekisteri toiminimeä kaupparekisteriin. Hakemusten käsittely kestää Kaupparekisterin mukaan 10-12 arkipäivää.

Suomen Yritysportaali Oy:n edustaja soitti seuraavana aamuna, kun toiminimen perustamishakemus oli edellisenä päivänä jätetty Lohjan maistraattiin. Tämä on tässä yhteydessä hyvin tärkeää, sillä Suomen Yritysportaalin edustajan mukaan yritysten välillä voidaan tehdä sitovia ja purkamattomia sopimuksia myös puhelimessa, kun yksityinen ihminen voi nykyisen lain mukaan aina peruuttaa kaikki puhelinmyynnissä tekemänsä ostokset.
Ostajalla ei siis ollut virallisesti vielä yritystä sillä hetkellä, kun kauppa tehtiin puhelimessa.

Ensimmäistä kertaa yrityksen nimissä puhelimeen vastannut poikani luuli edustajaa jonkin viranomaistahon edustajaksi ja suostui tilaamaan tuotteen, jonka hinnaksi hän kuuli 120 euroa. Nyt yritys laskuttaakin 149 euroa + alv.
Hän joutuu maksamaan noin 180 euroa, sillä hänen yrityksensä liikevaihto jäänee alle alv-velvollisen rajan eli noin 5000 euroon tänä vuonna, joten netissä olevassa aivan joutavassa hakemistossa näkyvän yrityksen nimen hinnaksi tulee noin 180 euroa vuodessa.
Yrityksen kohdealue on kuitenkin vain Lohja ja sen toiminta perustuu lähinnä hyvään maineeseen ja halpoihin hintoihin. Yrityksellä on omat nettisivut.

Kauppaa lähdettiin saman tien (noin 15 minuuttia myöhemmin) purkamaan sekä puhelimitse että kirjallisesti sähköpostilla. Yrityksellä ei ollut nettisivuillaan kuin maksullinen (1,95 euroa minuutti!!) puhelinnumero, jonka luvattiin olevan toiminnassa arkisin klo 11-13.
Tähön numeroon yritettiin soittaa tuloksetta kymmenkunta kertaa sen aukioloaikana, mutta numero oli joko varattu tai ei vain vastannut.

Kaupparekisteri

Yhdenkään yrityksen yhteyshenkilön nimeä ei sivuilla ole, eikä heitä löytynyt Kaupparekisterin tietokannastakaan. Sama yritys toimii netissä ainakin myös nimellä Suomen Yrityshakukeskus. Yrityksen omistajana on kaupparekisterissä Suomen Backup Invest Oy. Tällä yritysnimellä ei löytynyt tietoja Patentti- ja rekisterihallituksen ja Verohallinnon yhteisestä yritystietojärjestelmästä.

Backup

Yrityksen nettisivuilla on palautesivu, mutta siellä palauttaa antaminen päättyi virheilmoitukseen. Yritykselle oli kuitenkin yksi sähköposti-osoite asiakaspalvelu@yritysportaali.fi
Tuohon osoitteeseen onnistuimme lähettämään kaupan purkamista vaatineen viestin noin tunnin kuluttua kaupan tekemisestä. Kuluttajavirastoon on jo tehty virallinen kantelu asiasta ja taisinpa jo pirauttaa myös Kuningaskuluttajan vinkkipuhelimeen.

Virheimoitus

Olen itse oman vakavan sairauteni takia yrityksen vetämisestä luopuva yrittäjä ja pojalleni perustettiin selvyyden vuoksi ja oma toiminimi jatkamaan toimintaa. Alku oli ainakin aika masentava.....