Tämä Bitti poikittain -pakinasarja viettää nyt kymmenenvuotis-juhlavuotta. Nopean laskutoimituksen mukaan kuluneiden kymmenen vuoden aikana tullut väännettyä 260 tällaista pakinaa, sillä palsta on ilmestynyt ilman ainoatakaan katkoa joka toinen lauantai kesät talvet.
Tästä katkottomuudesta on sivu mennen sanoen tullut meikäläiselle tietynlainen kunnia-asia. Näitä pakinoita onkin tullut useampana kesänä väsättyä myös mökkireissuilla kesämökin terassilla ja taisipa yksi pakina syntyä Hyksin odotushuoneessakin Nokian kommunikaattorilla nakeloiden.
Monet asiat ovat tänä aikana muuttuneet. Itselläni taisi olla vielä pakinsarjan alkaessa olla 150 megahertsin Packard Bell, jossa oli ostettaessa muistia kunnioitettavat 16 megatavua ja kovalevytilaa huikeasti kokonainen gigatavu. Nyt on jo useimpien kännykässäkin niin tehoa, muistia kuin säilytystilaakin reippaasti enemmän.

IrfanView - Wikipedia

Todella moni asia on tietotekniikassa vuosien varrella muuttunut, mutta jotkut trendit ovat vain vahvistuneet. Eräs tällainen vahvistunut asia on tietokoneen asema ainoana todellisena kuvakäsittelyvälineenä.
Vielä kymmenen vuotta sitten digikamerat olivat tavallisissa kodeissa uusi ja eksoottinen asia ja monet edistyneemmätkin käyttäjät vain skannasivat valokuvia tietokoneelle. Nyt filmikamerat taitavat lähinnä kerätä pölyä vaatehuoneen perähyllyllä ja perheen muistot ja huippuhetket tallennetaan joko digikameralla ja yhä useammin myös kännykän laadukkaalla kameralla.

Ennen kuin mennään yhtään eteenpäin, käytänpä taas kerran tilaisuutta hyväkseni muistuttaakseni, että tietokoneesi kovalevy voi hajota täysin varoittamatta viiden minuutin kuluttua. Jos sinulla ei vielä ole ulkoista kovalevyä tai isoa muistitikkua, jonne perheen tärkeimmät muistot saa talteen, pyydä ehdottomasti sellainen heti joulupukilta.
Tuossa tietokoneiden korjaushommissa on jo tottunut niihin kyyneliin, joita aiheuttaa tieto siitä, että kovalevyllä olevat valokuvat saa pelastettua enää datan pelastukseen erikoistuneen yritysksen avulla, joiden laskutus lähtee aina useammasta sadasta eurosta. Kun ulkoisen kovalevyn saa jo hieman yli viidellä kympillä ei ole mitään syytä miksi sellaista ei hankkisi.

Vaan nyt taitaisi olla jo korkea aika päästä tämänkertaisen pakinan varsinaiseen asiaan eli siihen miten kuvien käsittely parhaiten onnistuu tietokoneella. Windowsin omat kuvien käsittelyn työkalut ovat parantuneet versio versiolta. Itse asiassa Vistassa ja varsinkin Windows 7:ssä on jo sisäänrakennettuna aivan välttävät välineet kuvien katseluun ja vaikkapa vaakakuvan kääntämiseen pystykuvaksi.
Jos kuitenkin tarvitse kuvan vaikkapa nettisivulle joudut äkkiä huomaamaan, että vaikkapa kuvan koon pienentämiseen tarvitaan oikea kuvakäsittelyohjelma. Olen näissä pakinoissa suositellut viime aikoina erityisesti ilmaista Picasaa, mutta se on enemmänkin kuvien katseluun ja hienosäätöön tarkoitettu. Kuvien rajumpaan käsittelyyn taipuu paremmin toinen pieni mutta pippurinen ilmaisohjelma eli IrfanView, jonka saat tietysti osoitteesta www.irfanview.com

Saat tämä jo versionumeroon 4.27 ehtineen ohjelman itsellesi, kun napautat vaikkapa oikeain reunan ’Download’-otsikon alla olevaa ’IrfanView’ -linkkiä ja sitten uudella sivulla vihreää ’Download now’-linkkiä. Nyt vain tallenneta ’iview427_setup.exe’ -tiedoston koneellesi ja käynnistät asennuksen tuplaklikkaamalla tätä tiedostoa latauksen valmistumisen jälkeen.
Kahden ’Seuraava’-napin painalluksen jälkeen päädyt sivulle, jossa kysytään haluatko antaa tietyt tiedostomuodot IrfanViewillä käsiteltäväksi. Jos olet epävarma, paina vain taas ’Seuraava’-nappia, eikä mitään muutoksia tehdä.
Seuraavalla sivulla kysytään haluatko asentaa ’Google Toolbar’-sovelluksen. Tämä on se tapa, jolla IrfanViewin jatkuva kehitystyö rahoitetaan, sillä Google maksaa IrfanViewin kehittäjälle Google Toolbarin asennuksista. Voit kuitenkin tässä ikkunassa ottaa valintamerkin pois ’Install the free Google Toolbar along with IrfanView’ -kohdasta, jos olet asiasta epävarma. Pari ’Seuraava’-napin painallusta vie sinut ikkunaan, jossa sinua onnitellaan ohjelman asennuksesta.

Kannattaa vielä hakea vielä ohjelman käyttöaluetta laajentavat lisäpalikat samasta www.irfanview.com -osoitteesta, mutta ’Dowload’ -kohdan alakohdasta ’Plugins/AddOns’ ja edelleen ’Download’-nappeja painellen. Lisäpalikoiden asennus onnistuu vain ’Seuraava’-nappia painellen.
Saat IrfanView-ohjelman puhumaan myös silkkoa suomea, kun valitset samalta www.irfanview.com etusivulta linkin ’IrfanView languages’ ja etsit kohdan ’Finnish Installer or ZIP’. Älä häiriinny vaikka suomennos on tarjolla vain 4.25-versiolle, sillä sama suomennos toimii hienosti myös nykyisessä 4.27-versiossa.
Sana ’installer’ on linkki, josta saat ’irfanview_lang_finnish_exe’ -tiedoston, jolla ohjelma saadaan puhumaan selvää suomea. Suorita tämä tiedosto ja käynnistä vihdoin IrfanView-ohjelma työpöydälle ilmestyneestä pikakuvakkeesta.
Mene nyt ylävalikkoon ja valitse ’Options’-kohdasta ’Change language’. Jos latasit ja suoritit äsken suomenkielisen lisäpalikan pitäisi yhtenä valittavana kohtana olla ’FINNISH.DLL’. Valitse se ja paina ’OK’ ja ohjelma puhuu silkkaa savoa jatkossa!

Ajattelin kauniiksi lopuksi kertoa miten se mainitsemani kuvan koon pienentäminen nettikäyttöön sujuu helpoimmin. Avaa haluamasi kuva IrfanViewiin ’Tiedosto’-ylävalikon ’Avaa’-komennolla ja valitse sitten Irafanviewin ’Kuva’-ylävalikosta kohta ’Muunna kuvan kokoa/luo kuva uudelleen’. Etsi avautuvasta ikkunasta kohta ’Aseta uusi koko % alkuperäisestä’ ja anne prosentiksi vaikkapa ’30’.
Nyt ohjelma pienentää kuvan kolmannekseen alkuperäisestä, minkä olen usein olevan oikea lukema, kun kuvia muunnetaan nettikäyttöön. Jos tulos ei näytä hyvältä voit aina perua pienennyksen ’ctrl + z’ -näppäinyhdistelmällä.

Kun olet vihdoin tyytyväinen tulokseen, valitse ’Tiedosto’-valikosta ’Tallenna nimellä’ ja anna ehdottomasti tiedostolle uusi nimi. Tämä on tärkeää, sillä vain näin toimien säilytät myös alkuperäisen kuvan ja voit myös aloittaa aina alusta, jos uusi versio ei ollutkaan paras mahdollinen.
Irfanview tarjoaa myös ’Tallenna nettiä varten (plugin)’ vaihtoehdon, mutta tämä vaikuttaa vain tiedostokokoon eli käytettyyn pakkausmäärään, eikä kuvan fyysisiin mittasuhteisiin, kun nettikäyttöön pitää usein saada myös kuvan ulkomitat usein pienemmiksi.