Monissa ammatissa on omat pienet niksinsä ja salaisuutensa, joita ammattimiehet pitävät usein hieman piilossa katseilta, jotta saadaan pidettyä hieman hajurakoa tavallisiin innokkaisiin tossunkuluttajiin.
Aion nyt kuitenkin tässä ja nyt paljastaa erään erittäin tärkeän työkalun Bittitohtorin salaisesta työkalupakista.
Kyseessä on eräs pieni mutta erittäin tärkeä ohjelma, johon huomaa turvautuvani jatkuvasti useammin. Ohjelman nimi on Ccleaner. Nimi tulee itse asiassa sanoista ’crap cleaner’ eli suoraan sanoen ’p..kan poistaja’.

Ohjelma on aikoinaan syntynyt juuri siihen tarkoitukseen, johon sen nimikin viittaa. Sillä on erittäin helppo poistaa tietokoneesta kaikki sinne väistämättä kertyneet ylimääräiset, tarpeettomat ja turhat tiedostot.
Kaikki tämä tapahtuu kaiken lisäksi yhdellä ainoalla hiiren korvan napautuksella.
Ohjelma on kuitenkin vuosien saatossa saanut koko ajan lisää ominaisuuksia ja nykyisellä Ccleaner 2.35:llä voi esimerkiksi siivota myös tietokoneen rekisterin, poistaa ohjelmia ja valita aina tietokoneen käynnistyessä automaattisesti käynnistyvät ohjelmat.

Ccleaner- Wikipedia

Saat Ccleanerin itsellesi, kun menet osoitteeseen http://www.piriform.com/ccleaner/download ja painat ikkunan oikeassa keskiosassa olevaa ’Download from Piriform.com’ linkkiä. Kun vielä hyväksyt latauksen aloituksen, pitäisi ccsetup235.exe -nimisen tiedoston olla hetken kuluttua koneellasi.
Aivan ensimmäiseksi ohjelma kysyy asennuskieltä ja jos koneessasi on suomenkielinen Windows, on tarjolla oleva kieli automaattisesti ’Suomi’. ’OK’, ’Seuraava’, ’Hyväksyn’ ja ’Seuraava’ -nappeja painelemalla pääset ikkunaan, jossa kysytään vielä asennusvalintoja.

Olen itse asentanut ohjelman jo muutamaan sataan tietokoneeseen ja olen oppinut, että on parasta pitää valintamerkit kaikissa muissa kohdissa, mutta ottaa se pois kohdasta ’Asenna Ccleaner Yahoo työkalupalkki.
Ainakin itse en nimittäin pidä näistä selaimeen asennettavista lisäpalkeista lainkaan. Tämän palkin tarjoamisen avulla ohjelma on kuitenkin pystytty pitämään ilmaisena.
’Asenna’ -napin painallus sitten aloittaa asennuksen ja ’Valmis’ -napilla asennus päättyy. Jos pidät valintaruksin kohdassa ’Käynnistä Ccleaner 2.35’, pääset heti tutustumaan ohjelmaan.

Ensimmäisellä käyttökerralla joudut kuittaamaan tervetuloa-ikkunan, mutta jos laitat ruksin kohtaan ’Älä enää näytä tätä ikkunaa’, pääset tästä ikkunasta eroon jatkossa.
Nyt edessä aukeaa ohjelman pääikkuna, jossa käynnistät periaatteessa ohjelman tärkeimmän toiminnallisuuden yksinkertaisesti ’Aja Ccleaner’ -napilla.
Olen tosin itse ensin aina ottanut ruksin pois valintakohdasta ’WWW-osoitt. autom. täydennys’, sillä jos ruksi on tässä kohdassa, poistetaan selaimen muistista myös kaikki selaimen muistiin säilötyt esimerkiksi Googlen hakukenttään syötetyt hakusanat ja nettiosoitteiden alut, jotka usein mukavasti nopeuttavat netin käyttöä.

Mitään muita säätöjä ei oikeastaan tässä vaiheessa tarvita ja pelkkä ’Aja Ccleaner’ -napin painallus ohjelman ikkunan oikeassa alareunassa riittää koneen perussiivoamiseen.
Jos haluat vain tutkia tilannetta paina alareunan ’Tutki’ -painiketta, jolloin näet mitä siivottavaa koneessa on ja voit tehdä lopullisen siivouspäätöksen vasta sen jälkeen.

Ccleaner poistaa esimerkiksi kerralla kaikki väliaikaiset internet-tiedostot kaikista eri selaimista, hävittää evästeet ja tyhjentää sivuhistorian. Selainten tulee sivumennen sanoen olla suljettuina, kun siivous aloitetaan.
Ohjelman tyhjentää myös esimerkiksi tiedon viimeksi käytetyistä tiedostoista, Käynnistä-valikon Suorita-ikkunan historian ja etsi-toiminnon automaattisen täydennyksen tiedot.
Ohjelma myös tyhjentää roskakorin, hävittää tilapäistiedostot, siivoaa leikepöydän ja esimerkiksi tuhoaa turhat virhetilanteiden muistivedokset, joita Windows säilöö suotta ja myös puhdistaa Windowsin lokitiedostot.

Kaikki tehtävät asiat voi kuitenkin vapaasti itse valita. Pelkkä valintamerkin ottaminen pois toiminnon nimen edestä riittää sen ajamatta jättämiseen.
Kannattaa esimerkiksi muistaa, että jos on tottunut avaamaan Word-asiakirjan ohjelman viimeksi avattujen tiedostojen listasta, niin tämäkin lista tyhjenee, kun Ccleaner ajetaan.

Ccleaner toimii siis puhdistusohjelman lisäksi myös tietosuojaohjelmana, sillä ohjelman ajamisen jälkeen ei seuraava tietokoneen käyttäjä enää saakaan selville mitä edellinen käyttäjä on tehnyt, millä nettisivuilla käynyt ja mitä kuvia katsellut.
Kaikki Ccleanerin toiminnot voi tehdä myös käsin tai vaikkapa nettiselaimen omilla komennoilla, mutta ohjelma yksinkertaistaa ja nopeuttaa prosessia suorastaan valtavasti.

Sivumennen sanoen ohjelma kertoo ystävällisesti myös tärkeimmät perustiedot tietokoneestasi.
Aivan ohjelman otsikkopalkin alla on tietoisku siitä mikä käyttöjärjestelmä koneessa on, kuinka nopea prosessori koneessa on, kuinka paljon siinä on muistia ja mikä on käytössä oleva näytönohjain.

Seuraavaksi siirrytään sitten jo ehkä hieman pitemmälle tietokoneen käytössä ehtineiden valtakuntaan, sillä Ccleanrilla voi tehdä vielä paljon muutakin.
Kun painat ohjelman vasemman reunan ’Rekisteri’ -painiketta, pääset siivoamaan koneen ja käyttäjän asetukset sisältävän Windowsin rekisterin.
Tuohon tärkeään tietokantaan kertyy todella helposti kaikenlaista tarpeetonta ja virheellistäkin tietoa ja ’Etsi rekisterin virheitä’ -napin painallus näyttää todellisen tilanteen.

Olen itse käyttänyt ohjelmaa vuosien varrella muutamassa sadassa tietotokoneessa, eikä minkäänlaisia ongelmia ole ilmennyt rekisterinkään puhdistuksessa.
Voit siis tehdä senkin turvallisin mielin, kun vain painat ’ Korjaa valitut rekisterin virheet’ -nappia ohjelman oikeassa alalaidassa.
Seuraavaksi ohjelma kysyy haluatko varmuuskopioida muutokset rekisteriin, mikä toki kannattaa tehdä ohjelman esittämällä tavalla. Paina sitten ’Korjaa kaikki valitut virheet’ -nappia uudessa hieman eri näköisessä ikkunassa.

Viimeinen tärkeä työkalu itselleni on ollut ’Työkalut’ -napin takaa löytyvä ’Aina ajettavat ohjelmat’ -osio, jolla voi säätää vapaasti mitkä ohjelmat ajetaan automaattisesti aina kun tietokone käynnistyy.
Tässä pitää kuitenkin todella tietää mitä tekee, ettei hiljennä koneen tärkeitä apuohjelmia. Suosittelenkin, että tärkeää ’Poista ohjelman käynnistysmerkintä’ -painiketta käytetään vain niissä ohjelmissa, jotka käyttäjä todella tasan tarkkaan tietää ja todella tietää, ettei tule niitä tarvitsemaan.