Viime pakinassa kerroin kuinka voit tutustua Linuxin maailmaan lataamalla Ubuntu-cd:n tekemiseen tarvittavan ISO-tiedoston internetistä ja polttamalla tiedoston CD:lle, jonka avulla Ubuntu-Linux sitten asennetaan tietokoneelle.
Joillekin lukijoille tuo tiedoston polttaminen on kuitenkin todennäköisesti ainakin jonkinmoinen kynnyskysymys, sillä arkielämässä eivät kaikki niitä suinkaan polttele. Kaikeksi onneksi cd:n polttaminen ei kuitenkaan ole ainoa tapa päästä Linux-maailmaan.

Apuun tulee Wubi-Installer, joka toimii suoraan Windowsissa netistä ladattuna. Linuxin voi sen avulla asentaa suoraan Windowsissa kuten minkä tahansa Windows-ohjelman. Ohjelma ei muuta mitenkään itse Windowsin käyttöä, vaan tuo vain koneen käynnistysvaiheeseen uuden mahdollisuuden siirtyä haluttaessa Linuxiin.

Wikipedia

Ainoa ongelma on, että Wubin nettisivut ovat tarjolla vain englanniksi, mutta yritän tässä antaa ohjeet, joiden avulla myös ummikko selviää asiasta. Mene siis vain rohkeasti osoitteeseen http://wubi-installer.org ja paina etusivun linkkiä ’Download now Wubi 10.04’. Tallenna tarjolle tuleva tiedosto omalle koneellesi ja paina latauspaikan osoite mieleesi.
Wubin ensimmäinen osuus on vain 1,4 megatavun suuruinen, joten laajakaistan käyttäjällä se on perillä ennen kuin ehtii kissaa sanoa. Olisiko ajatuksena, että lataustiedosto mahtuu myös 1,44 megatavun levykkeelle, mene ja tiedä. Levykkeitähän ei kukaan enää oikeasti käytä, mutta perinteet istuvat joskus lujassa.
Etsi seuraavaksi äsken ladattu tiedosto käsiisi ja aloita asennus tuplaklikkaamalla juuri lataamaasi ’wubi.exe’ -nimistä tiedostoa. Jos käytät Windows Vistaa tai Seiskaa pomppaa seuraavaksi esiin suojausvaroitus, johon vastaat kylmästi ’Suorita’.

Ikävä kyllä elämä Linuxin kanssa ei aina ole pelkkää juhlaa. Oma Wubin kokeiluni meinasi mennä kiville heti kättelyssä, sillä asennusohjelma ilmoitti aluksi masentavasti, että koneessa ei ole kovalevyä.
Nopea netin tietolähteiden tutkimus kuitenkin osoitti, että ongelma on yleinen. Se esiintyy erityisesti Windows Vistassa ja Seiskassa ja kyse on vain virheellisestä virheilmoituksesta. Pian selvisi, että ongelmasta pääsee useimmiten eroon vain painelemalla uskollisesti itse virheilmoituksessa olevaa ’Jatka’ -painiketta.

Itse jouduin lopulta itse asiassa painamaan tuota ’Jatka’-nappia useita kymmeniä kertoja ennen kuin asennusohjelma todella lähti jatkamaan työtään, joten uskoa todella jo hetken koeteltiin.
Onneksi eräät avuliaat Linux-käyttäjät selittivät netissä tehneensä juuri näin ja saaneensa ohjelman toimimaan, muutoin tämä juttu olisi saattanut jäädä kirjoittamatta.

Lopulta ahkeruus palkittiin ja esiin ponnahti Wubin ensimmäinen varsinainen asennusikkuna. Siinä valitaan oikea kovalevy, sitten asennuksen koko ja kieli.
Samalla kysytään jatkossa Ubuntussa käytettävää käyttäjänimeä ja salasanaa, jotka kannattaa todella kirjoittaa saman tien ylös, sillä asennuksella ei tee mitään, jos ne pääsevät unohtumaan.
Kaikki asennusohjelmassa esitetyt arvot voi huoleti jättää oletusarvoihinsa, sillä asennusohjelma etsii sen levyn, jossa on eniten tilaa. Ohjelma ottaa oletusarvoisesti käyttöönsä juuri sopivan määrän levytilaa Linuxin käyttämälle virtuaalilevyosiolle. Se taas näkyy Windowsille vain saman kokoisena tiedostona, eikä muuta koneen levyjakoa todellisuudessa mitenkään.
Kielenkin asennusohjelma näyttää osaavan valita Windowsin kielen mukaan. ’Asenna’ -painikkeen painallus saattaa sitten Ubuntun asennuksen liikkeelle.

Asennuksen aluksi ilmestyi omassa koneessani jälleen tuttu valitus, ettei kovalevyä ole olemassa, mutta ’Jatka’ -painikkeen uskollinen painelu johti jälleen onnelliseen lopputulokseen.
Asennusohjelma puuhailee aikana omiaan, mutta sitten se haluaa käynnistää koneen uudelleen. Uudelleenkäynnistyksen yhteydessä esiin sitten tulee uusi valikko, jossa voit jatkossa joka käynnistyskerralla erikseen itse valita haluatko käynnistää Windowsin vai mennä sittenkin Linuxin puolelle. Jos et tee mitään valintaa, käynnistyy tietyn lyhyen odotusajan jälkeen Windows automaattisesti.

Kun ensimmäisen udelleenkäynnistyksen yhteydessä siirrät nuolinäppäimen Ubuntu sanan-päälle ja painat enteriä, käynnistyy varsinainen ohjelman asennus. Asennusvaihe kesti omassa koneessani jopa yllättävän vähän aikaa, mutta jos sinulla on hitaampi nettiyhteys kuin maksimi 24-megainen, voi asennus kestää hieman kauemmin.
Tässä vaiheessa asennusohjelma ei enää kysele käyttäjältä enää mitään, vaikkakin aivan asennuksen aluksi voi painaa ESC-näppäintä, jos haluaa vielä säätää asennuksen yksityiskohtia.
Asennus puuhailee omiaan vielä melkoisen tovin, mutta vielä yhden uudelleenkäynnistyksen jälkeen pääsetkin sitten valmiiseen Ubuntu-Linuxiin, jossa kaikki kuitenkin toimii hieman toisin kuin olet Windowsissa tottunut.

Ensimmäinen ongelma on löytää ohjelmaikkunoiden sulkemis- ja pienennysnäppäimet. Ne nimittäin sijaitsevatkin ohjelmaikkunan vasemmassa ylänurkassa, eikä oikeassa ylänurkassa, kuten Windowsissa on kautta aikojen opittu.
Ubuntu tuo valmiiksi työpöydälle vain löytämiensä ulkoisten kovalevyjen ja muistitikkujen kuvakkeet, mutta Ubuntun oletusnettiselaimena toimiva Firefoxin pikakuvake löytyy heti 'Sovellukset', 'Sijainnit' ja 'Järjestelmä' -valikkojen jälkeen vasemmasta yläreunasta. ’Sovellukset’ valikosta löytyy sitten ohjelmia vähän joka lähtöön.

Etäisyyttä Windowsiin on haettu silläkin, että perusvalikot on sijoitettu oletusarvoisesti työpöydän yläreunaan eikä alas, kuten Windowsissa on totuttu.
Aivan kuten Windowskin tarvitsee Linuxkin heti käyttöönoton yhteydessä tietoturvapäivityksiä. Aivan ensimmäisenä asiana järjestelmä tarjoaakin 'Päivitysten hallinta' -ikkunaa. Tässä kannattaa yksinkertaisesti napauttaa 'Asenna päivitykset' -painiketta ja järjestelmä siirtää koneesi tietoturvan hetkessä ajan tasalle.
Tämä kaikki edellyttää tietysti toimivaa nettiyhteyttä, mutta ainakin omassa koneessani Ubuntu löysi aivan neuvomatta verkkokortin ja nettiyhteyden. Sama muuten onnistui myös tähän tarkoitukseen varaamassani kannettavassa ilman ongelmia ja tässä koneessa tunnistui myös langaton verkkokortti ilman ongelmia. Myös langaton verkkoyhteys syntyi yllättävän pienellä näpräämisellä.

Ensimmäisellä käyttökerralla ongelmana monien ongelmana on keksiä miten Linuxista pääsee pois. Sulkemisnappi on todellakin hieman piilossa aivan ylärivin oikeassa yläkulmassa, jossa vihonviimeisenä olevaa kuvaketta painamalla saat esiin valikon, jonka aivan viimeisenä vaihtoehtona on tuo kaivattu 'Sammuta'.